Gitaar intonatie

Waarom een gitaar niet op stemming blijft

Mijn gitaar blijft niet op stemming, ook niet nadat ik het correct heb gestemd. Sommige akkoorden klinken in harmonie, andere niet.

Dit artikel beschrijft de redenen waarom een gitaar niet in stemming zal spelen.

Controleren van de intonatie
Om de intonatie te controleren, heeft u een elektronische tuner nodig. Stem u instrument eerst goed en vervolgens druk u de snaar in op de 12e fret.

Als noten die op de 12e fret worden gespeeld dramatisch hoog of laag klinken, moet u de intonatie even (laten) corrigeren.

Dingen die een slechte intonatie kunnen veroorzaken zijn:

  • Postitie van het zadel (dit bepaalt de lengte van de string)
  • Slijtage op de contactpunten van de snaar (fretten, topkam, zadel)
  • Zeer hoge frets
  • Snaardikte
  • Hoge actie (teveel afstand tussen de fret en de snaar)
  • Speeltechniek

Hoge actie
Zeer hoge actie (snaarhoogte) zorgt ervoor dat een snaar uitgerekt wordt als deze wordt bespeelt. Op dezelfde manier dat het buigen van een snaar ervoor zorgt dat de toon scherp wordt zo en een snaar omlaag drukt als de actie behoorlijk hoog is. Het zal de snaar uitrekken.

Als de snaarhoogte bij de topkam te hoog is, zijn akkoorden en noten in de eerste positie vaak niet goed.
Correctie: Het instrument zou goed afgesteld moeten worden. (set-up geven)

Overmatige nek reliëf
Een nek met veel te veel reliëf (buiging in de nek) verkort niet alleen de afstand tussen de topkam en het zadel, maar vergroot ook de afstand tussen de snaren en de fretten.
Correctie: Pas de hals pen aan om een ​​goede reliëf te krijgen en stel deze indien nodig bij.

Loszittend zadel
Het zadel moet stevig in de brug zitten. Een los zadel kan naar voren leunen, de lengte van de snaar verkorten en de intonatie verscherpen.
Correctie: vervang het zadel voor een goede pasvorm.

Versleten zadel
Diepe inkepingen in het zadel kunnen de lengte van de snaar veranderen.
Correctie: Vervang of corrigeer het zadel.

Versleten frets
Fretten die zijn ingesleten of vlakke kronen hebben, zullen ook intonatie veranderen als de lengte van de snaar wordt veranderd.
Correctie: versleten frets kunnen worden gevlakt en opnieuw worden gekroond om de groeven te verwijderen. Ernstig versleten frets moeten mogelijk worden vervangen.

Fret hoogte
Instrumenten met zeer hoge fretdraad kunnen ongelooflijk scherp spelen als de snaar hard wordt ingedrukt.

Gebruik een elektronische tuner en maak een noot en bekijk de tuner terwijl je meer of minder druk uitoefent op de snaar om de effecten te bekijken.
Correctie: Als de fretkroon erg groot is, kan fret vlakken en re-crowning de hoogte ervan verminderen.

Snaarkwaliteit & dikte

Snaarkwaliteit is eigenlijk alleen een probleem bij mijn klanten als ze onbekende goedkope sanren hadden gekocht. Hoewel ze ogenschijnlijk goedkoop zijn, zijn sommigen berucht om hun slechte intonatie.

Bij het vernieuwen van de snaren  op uw gitaar, is het belangrijk dezelfde snaardikte te gebruiken. Zadelcompensatie, hals kromming en actie zijn allemaal ingesteld op een bepaalde snaardikte. Het verhogen van de spanning van de snaren kan een scherpere intonatie veroorzaken.
Correctie: Als het instrument eerder is afgesteld en er zijn geen wijzigingen aangebracht in de gitaar, kunt u mogelijk beter eerst de snaren veranderen.

Zadelplaatsing

De snaar rust altijd in de gleuf van de topkam en op de kroon van de zadel. Het verandering van de positie van het zadel of de topkam zal daarom de lengte van de snaar veranderen.

Een snaar die te lang is, zorgt ervoor dat de intonatie laag klinkt bij de 12e fret.

Een snaar die te kort is, zorgt ervoor dat de intonatie te hoog klinkt bij de 12e fret.
Correctie: De kroon van de zadel kan mogelijk moeten worden aangepast, in meer ernstige gevallen, moet de brugzadelsleuf mogelijk worden verplaatst.

Speeltechniek

Sommige spelers hebben een tamelijk krachtige speeltechniek waarbij ze extra druk uitoefenen op de snaren tijdens het spelen. Als het instrument vrij hoge frets heeft, resulteert de combinatie vaak in een scherpe intonatie.

Om dit te zichtbaar te krijgen, gebruikt u een elektronische tuner en speelt u een noot af met verschillende speeldruk. De tuner laat u zien hoe uw druk de toon beïnvloedt.

Schaallengte

Common Scale Lengths*
Martin Dreadnought 25.4"
Martin 000-28 24.9"
Taylor Grand Auditorium 25.5" 
Gibson J-45 24.75"
*some editions may vary

 Intonatie 1

Om de juiste schaallengte van een instrument te bepalen, meet u de toets vanaf het begin (waar het de topkam raakt) naar het midden van de 12e fret. Verdubbel deze lengte om de schaallengte te vinden.

Om te compenseren voor de verscherping die optreedt bij het pijnigen van noten in de nek, wordt extra tekenreekslengte toegevoegd aan de schaallengte om een betere intonatie te bieden.

Als je naar het zadel op een stalen snarige Akoestische gitaar kijkt,  zal je snel merken dat ze niet in een rechte lijn staan (met uitzondering van sommige klassieke gitaren). De zadels lopen scheef omdat de snaarlengte feitelijk wordt toegevoegd aan de schaallengte van de instrumenten om de verscherping van de noot tegen te gaan die optreedt wanneer de snaar wordt uitgerekt tijdens het indrukken  -spelen.

 

Intonatie 2

Hoe groter de snaar, hoe meer compensatie meestal nodig is, dus de baszijde van het zadel is verder van de topkam verwijderd dan de hoge kant.