Frets vlakken

Frets vlakken

 

Frets vlakken
Frets vlakken betekent: het op gelijke hoogte brengen van de frets van een gitaar. Het vlakken van de frets kan fretbuzz of te zwaar spelen van de gitaar verhelpen.

Versleten frets vlakken
Frets slijten in de loop der jaren. Deze slijtageplekken herken je aan putjes in de frets waar de snaren de frets raken. De meeste gitaren hebben vaak slijtage, vooral zichtbaar op de eerste 5 tot 7 posities.

Lichte slijtage is nog niet erg. Als de frets echt serieuze slijtageplekken vertonen kan het voorkomen dat de gitaar vals gaat klinken.

Hoge frets vlakken
Een ander veel voorkomend probleem zijn één of meerdere hoge frets die zorgen voor fretbuzz.

Fretbuzz ontstaat doordat een trillende snaar aanloopt tegen de volgende (te hoge) fret en daardoor gaat ratelen. Een hoge fret is  vaak het gevolg van fretwerk van discutabele kwaliteit. Ik zie dit regelmatig bij nieuwe fabrieksgitaren. En ja, ook bij gitaren van de ‘grote’ merken.

Een hoge fret is makkelijk op te sporen met een zogenaamde “fretrocker“. Vaak zijn het slechts enkele plekken op de hals die fretbuzz veroorzaken. Het vlakken van alle frets is dan meestal niet nodig.

Frets vlakken
Het vlakken van frets gebeurt in een aantal stappen:
Eerst wordt de hals van de gitaar zo recht mogelijk wordt afgesteld. Dus zonder buiging. Dit gebeurt door middel van de hals-pen die zich in de hals van de gitaar bevindt.

Vervolgens worden de frets gevlakt waarbij alle frets dezelfde hoogte krijgen. Dit vlakken kan op verschillende manieren: met een fretlevelvijl of bijvoorbeeld met behulp van een “levelbeam” met schuurpapier.

Nadat alle frets zijn gevlakt zijn ze ook echt vlak en daarmee onbespeelbaar. De zogenaamde “crown” (de ronde top van de fret) is door het vlakken verdwenen en moet voor elke fret opnieuw worden aangebracht. Dit gebeurt met zogenaamde “fret crowing files” of driehoekvijl.

Frets vlakken en crownen laat uiteraard sporen achter op de frets in de vorm van kleine krasjes. Omdat dit niet lekker speelt worden alle frets gepolijst zodat ze netjes aanvoelen, comfortabel spelen en glimmen als een spiegel.

Nadat het frets vlakken is afgerond wordt de gitaar professioneel afgesteld

Prijs 85,- euro